Mijn verhaal 

Hoe ik hooggevoelig en strong-willed
specialist werd door mijn eigen ervaring

Patty van Benthem - Oprichter Prikkelkracht
Innerlijke familie Prikkelkracht

Ik weet het nog goed

...mijn diepte punt als moeder. Het punt waarop ik dacht waarom wilde ik ook al weer zo graag moeder worden? Ben ik hiervoor wel geschikt? Dat ik huilend op de grond lag omdat ik niet meer wist hoe ik het moest aanpakken. Dat ik het moederschap allemaal even helemaal niet zo leuk meer vond. Dat ik tegen de dag kon op kijken, weer een dag in standje 'overleven'.

In gedachten was ik mezelf al aan het voorbereiden, aan het voorbereiden op de strijd die ongetwijfeld vandaag weer ging komen. De strijd met mijn ‘kleine prikkelbare terrorist’. Ik dacht na over hoe ik de volgende strijd nu eens aan zou gaan pakken. Hoe zou ik nu reageren als ze weer gooit met spullen? Bijt? Slaat? Schopt? Driftig wordt?

 

Er brand een vuur

Mijn ‘kleine prikkelbare terrorist’ maar tegelijkertijd mijn oogappel. Ik hou zoveel van haar, ze is in allerlei opzichten fantastisch. Ze is heel enthousiast, een echte knuffelkont, onwijs slim, erg vindingrijk, ontzettend moedig, een echte doorzetter en super dapper. Ze is niet bang om haar grote zus bij te springen als zij het even niet zelf kan of om geruststellend naar haar kleine zusje toe te stappen wanneer zij een driftbui heeft. En laat ik vooral niet haar knappe koppie vergeten, ze heeft zo’n mooi snoetje, met haar mooie gebruinde huid en lichtgroene ogen komt ze bijna overal mee weg. Haar uiterlijk is betoverend, maar ook misleidend. Er brand een vuur in haar, en geen waakvlammetje maar een zinderend heet vuur.

 

Mijn a-ha moment

Nu ik zag dat haar zusje net zo'n combinatie van eigenschappen in zich had wist ik: Hier moet iets gebeuren! Ik moet hier iets mee. Na meerdere zoektochten kwam ik uiteindelijk bij de term 'hooggevoelig' een term waar ik eerder niet zoveel mee had - te vaag, te abstract, te hoog geitenwollen-sokken-gehalte, te zweverig. En bovendien herkende ik mijn dochter niet in het 'typische' beeld van hooggevoeligheid: hooggevoeligheid in combinatie met introversie, neiging tot terugtrekken en meegaandheid. Totdat ik er achter kwam dat hooggevoeligheid ook kan voorkomen in combinatie met de eigenschappen 'sensatie zoeken', 'veel lef', 'sterke wil' en een 'pittig temperament'. A-HA, that's it! Wat een herkenning! En deze herkenning werd de eerste stap richting meer rust, harmonie en verbinding in ons gezin. En dit gun ik jou en je kind ook.

 

Ik ben

Patty van Benthem (1982) geboren in Arnhem, getrouwd en moeder van 3 dochters waarvan twee hooggevoelig met een sterke wil. Ik woon in Den Haag en ben opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Leiden, heb een HBO propedeuse pedagogiek, ben meer dan 5 jaar werkzaam geweest als behandelaar in de (jeugd)verslavingszorg en (bijna) gepromoveerd wetenschappelijk onderzoeker naar de werkrelatie bij jongeren in ambulante jeugdbehandeling. Na mijn diepe dalen als moeder heb ik in 2022 de opleiding tot Hooggevoelig en Strongwilled (HG&SW) specialist gevolgd bij Janneke van Olphen en Arienne Klein. Ik ben sindsdien gecertificeerd en geregistreerd HG&SW-specialist, geregistreerd specialist in het Schildenregister van de Innerlijke Familie en naast mijn baan als nachtbegeleider in een kliniek voor kinderen met psychiatrische problemen de oprichter van 🌵Prikkelkracht🌵.

Maar...als je me écht zou kennen dan zou je weten dat ik:

🌵Mama ben van 3 dochters, waarvan 2 hooggevoelig met een sterke wil

🌵De bosrijke omgeving van Arnhem heb ingeruild voor de Haagse kust

🌵Mijn levensenergie verlies als er niets nieuws of spannends valt te beleven

🌵Een liefde heb voor motorrijden, tatoeages en kickboksen

🌵Altijd wakker te maken ben voor Italiaans schepijs

🌵Tijdens de 1e kennismaking met mijn man stiekem aan zijn T-shirt rook

🌵Carnaval echt helemaal verschrikkelijk vind

🌵Niet kan verbergen wanneer ik iets of iemand helemaal niks vind

🌵een Netflix algoritme heb die volstaat met Spaanse series