WAAROM HOOGGEVOELIGE KINDEREN DE WERELD KUNNEN VERANDEREN - ALS WIJ HEN GOED BEGELEIDEN

Gepubliceerd op 16 april 2025 om 04:01

Ouders van hooggevoelige kinderen maken zich geregeld zorgen over hoe ze hun hooggevoelige kind kunnen voorbereiden op de harde en veeleisende wereld. Want ondanks de zorgvuldige aandacht voor de gevoeligheid en emotionele intensiteit van het kind thuis, beseffen ouders dat er in de 'echte' wereld minder begrip zal zijn voor deze aspecten. En het kind moet uiteindelijk ook gewoon kunnen meedraaien in de samenleving, een maatschappij waar ruimte voor hooggevoeligheid niet zo vanzelfsprekend is.

Vaak denken ouders dat het belangrijk is om hun kind 'hard' te maken voor de realiteit. In de praktijk betekent dit vaak dat het gezin een kleine samenleving nabootst, waarin er beperkte ruimte en begrip is voor de gevoeligheid van het kind. De gevoeligheid van het kind wordt genegeerd, in de hoop dat het zal verdwijnen, want wat je geen aandacht geeft, groeit immers niet.

Hooggevoeligheid als last 

Hooggevoeligheid is aangeboren en kan niet genegeerd of afgeleerd worden, want het karaktereigenschappen zijn die een kind zijn hele leven met zich meedraagt. Wanneer de gevoeligheid van een kind niet erkend wordt en het kind hierin niet voldoende gesteund wordt zal het meer moeite hebben om met zijn hooggevoeligheid om te gaan. De gevoeligheid wordt ook door het kind zoveel mogelijk genegeerd of onderdrukt. Dit kan leiden tot spanning, stress, een laag zelfvertrouwen en een verhoogd risico op gedrags-, emotionele- en leerproblemen. Hooggevoeligheid wordt dan als een last ervaren. 

Omgaan met hooggevoeligheid

Aan de andere kant zal een hooggevoelig kind dat opgroeit met voldoende steun, begrip, ruimte en rust eerder uitgroeien tot een evenwichtige, veerkrachtige volwassene. Een volwassene die met zijn hooggevoeligheid weet om te gaan, kan de superkracht van hooggevoeligheid omarmen. Hierdoor kunnen zij vaak inspirerende leiders, trouwe teamspelers, topbemiddelaars en gepassioneerde zielen worden die de wereld een stukje mooier maken. 

Wanneer we hooggevoeligheid kunnen verkiezen boven hardheid, planten we zaadjes voor verandering in alle lagen van de maatschappij. We leren kinderen dat er niets mis is met hooggevoelig zijn en dat het prima is om extra hersteltijd te nemen na inspanning. In plaats van 'flink zijn', 'niet huilen' en 'niet boos zijn', leren we kinderen dat alle emoties normaal en gezond zijn. In onze luidruchtige, snelle wereld van presteren en te veel moeten, kunnen hooggevoelige kinderen de 'echte' wereld leren om emotionele en mentale welzijn weer op de eerste plaats te zetten en een stapje terug te doen. Deze hooggevoelige kinderen leren de wereld om weer zinvolle en diepgaande verbindingen met elkaar aan te gaan. De echte vraag is daarom eerder: hoe kunnen wij - de harde, veeleisende, rationele volwassenen - ons voorbereiden op het opvoeden van hooggevoelige kinderen tot hooggevoelige, evenwichtige en veerkrachtige volwassenen?

Ik ben Patty van Benthem (1982), getrouwd en moeder van 3 dochters waarvan 2 hooggevoelig met een sterke wil. Ik woon in Den Haag, ben psycholoog en bijna gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden. Naast mijn deeltijd baan als nachtbegeleider in een kliniek voor kinderen met psychiatrische problemen ben ik de oprichter van Prikkelkracht. Prikkelkracht beidt ouderbegeleiding aan ouders van prikkelgevoelige en wilskrachtige kinderen tot ongeveer 6 jaar. 

Ervaar jij de hooggevoeligheid van jouw kind vooral als een last? Je staat er niet alleen voor.

Ontdek hoe je jouw gevoelige en intense kind beter kunt begrijpen én begeleiden met praktische tips en persoonlijke begeleiding.

👉 Plan een gratis kennismakingsgesprek en zet vandaag de eerste stap naar meer rust, verbinding en zelfvertrouwen – voor jou en je kind.